Treść polecenia brzmi:
Wysokość ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego jest równa 3m. A krawędż boczna 5m. Oblicz pole powierzchni całkowitej.
Prosiłbym o szybką odpowiedż. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Trudne zadanie z ostrosłupem.
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 3 lis 2007, o 12:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 9 razy
Trudne zadanie z ostrosłupem.
Najpierw liczymy dlugosc boku podstawy ostroslupa. Majac dane dl. krawedzi i wysokosc z twierdzenia pitagorasa liczymy dlugosc boku.
\(\displaystyle{ 3^{2}+x^{2}=5^{2}}\)
\(\displaystyle{ x=4}\)
majac dlugosc boku podstawy policzymy wysokosc pojedynczej sciany bocznej ostroslupa, ktora jest trojkatem. Znowu korzystamy z tw. Pitagorasa
\(\displaystyle{ 2^{2}+h^{2}=5^{2}}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{21}}\)
pole podstawy \(\displaystyle{ =(6*x^{2}\sqrt{3})/4}\) \(\displaystyle{ P=24\sqrt{3}}\)
pole sciany bocznej \(\displaystyle{ =(4*\sqrt{21})/2}\)
pole calkowite = pole boczne * 6 + pole podstawy \(\displaystyle{ Pc=12\sqrt{21}+24\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ 3^{2}+x^{2}=5^{2}}\)
\(\displaystyle{ x=4}\)
majac dlugosc boku podstawy policzymy wysokosc pojedynczej sciany bocznej ostroslupa, ktora jest trojkatem. Znowu korzystamy z tw. Pitagorasa
\(\displaystyle{ 2^{2}+h^{2}=5^{2}}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{21}}\)
pole podstawy \(\displaystyle{ =(6*x^{2}\sqrt{3})/4}\) \(\displaystyle{ P=24\sqrt{3}}\)
pole sciany bocznej \(\displaystyle{ =(4*\sqrt{21})/2}\)
pole calkowite = pole boczne * 6 + pole podstawy \(\displaystyle{ Pc=12\sqrt{21}+24\sqrt{3}}\)
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Trudne zadanie z ostrosłupem.
Krawędź podstawy jest równa (tw. Pitagorasa) \(\displaystyle{ a=\sqrt{5^2-3^2}=4}\), a wysokość sciany bocznej: \(\displaystyle{ h=\sqrt{5^2-(\frac{4}{2})^2}=\sqrt{21}}\). Zatem pole:
\(\displaystyle{ P_c=P_p+P_{pb} \\
P_c=6\cdot \frac{a^2\sqrt{3}}{4}+ 6 \frac{1}{2}ah}\)
Z podstawieniem nie powinno być problemów. Jakby co pytaj.
\(\displaystyle{ P_c=P_p+P_{pb} \\
P_c=6\cdot \frac{a^2\sqrt{3}}{4}+ 6 \frac{1}{2}ah}\)
Z podstawieniem nie powinno być problemów. Jakby co pytaj.
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Trudne zadanie z ostrosłupem.
a-krawędź podstawy
H=3cm
b=5cm
\(\displaystyle{ a ^{2} +H ^{2} =b ^{2}}\)
\(\displaystyle{ a=4cm}\)
Podstawa składa się z 6 trójkątów równobocznych . Obliczasz wysokość takiego trójkąta:
h-wysokość trójkąta w podstawie
\(\displaystyle{ h _{1}}\) - wysokość ściany bocznej
\(\displaystyle{ h ^{2} +H ^{2}=(h _{1} ) ^{2}}\)
h to nic innego jak \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2} a}\) masz dane a i obliczysz h i potem podstawisz do powyższego równania i obliczysz wysokosc ściany bocznej.
Masz już wszystkie dane więc możesz obliczyć Pc
H=3cm
b=5cm
\(\displaystyle{ a ^{2} +H ^{2} =b ^{2}}\)
\(\displaystyle{ a=4cm}\)
Podstawa składa się z 6 trójkątów równobocznych . Obliczasz wysokość takiego trójkąta:
h-wysokość trójkąta w podstawie
\(\displaystyle{ h _{1}}\) - wysokość ściany bocznej
\(\displaystyle{ h ^{2} +H ^{2}=(h _{1} ) ^{2}}\)
h to nic innego jak \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2} a}\) masz dane a i obliczysz h i potem podstawisz do powyższego równania i obliczysz wysokosc ściany bocznej.
Masz już wszystkie dane więc możesz obliczyć Pc