Miary kątów trójkąta wynoszą \(\displaystyle{ \frac{\pi}{12}, \frac{\pi}{6}, \frac{3\pi}{4}}\), a długość najkrótszego boku tego trójkąta jest równa 6cm. Oblicz objętość bryły otrzymanej przez obrót trójkąta wokół najkrótszego boku.
Nie wiem nawet jak ma wygladac figura po obrocie...
Obrot trojkata
-
- Użytkownik
- Posty: 246
- Rejestracja: 14 sty 2008, o 11:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 4 razy
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Obrot trojkata
w wyniku obrotu powstania bryła o powyższym przekroju
bryła wygląda tak jakby od większego stożka odjąć mniejszy stożek o tej samej podstawie
-
- Użytkownik
- Posty: 246
- Rejestracja: 14 sty 2008, o 11:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 4 razy
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Obrot trojkata
z tw. sinusów:
\(\displaystyle{ \frac{6}{\sin 15^\circ}=\frac{|AC|}{\sin 135^\circ}}\)
\(\displaystyle{ |AC|=6(\sqrt{3}+1)}\)
Zauważ, że \(\displaystyle{ \Delta{AA'C}}\) jest trójkątem równobocznym.
\(\displaystyle{ \frac{6}{\sin 15^\circ}=\frac{|AC|}{\sin 135^\circ}}\)
\(\displaystyle{ |AC|=6(\sqrt{3}+1)}\)
Zauważ, że \(\displaystyle{ \Delta{AA'C}}\) jest trójkątem równobocznym.
-
- Użytkownik
- Posty: 246
- Rejestracja: 14 sty 2008, o 11:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 4 razy