No to tak, mam do was prośbe byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu takiego oto zadania z matematyki. Za nic nie mogę się w nim połapać.
Zadanie: Podstawa graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma pole równe 100 cm2, a pole powierzchni ściany bocznej wynosi 50cm2. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
Zadanie - objętość graniastosłupa.
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Zadanie - objętość graniastosłupa.
Podstawa graniastosłupa prawidłowego czworokątnego to kwadrat, zatem krawędź podstawy ma długość 10 cm.
Wysokość (krawędź ściany bocznej) wynosi \(\displaystyle{ 50cm^2:10cm=5cm}\)
Objętość:
\(\displaystyle{ V=100cm^2\cdot 5cm \\
V=500cm^3}\)
Wysokość (krawędź ściany bocznej) wynosi \(\displaystyle{ 50cm^2:10cm=5cm}\)
Objętość:
\(\displaystyle{ V=100cm^2\cdot 5cm \\
V=500cm^3}\)