Powierzchnia boczna walca jest prostokątem, którego przekątne mają długośc 12dm i przecinają się pod kątem \(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}}\). Oblicz objetosc tego walca. Rozważ dwa przypadki.
Chce obliczyc z twierdzenia cosinusow jeden bok prostokata
\(\displaystyle{ a ^{2} = 6 ^{2}+6 ^{2}-2 6 6 cos(30)}\)
i dochodze do postaci
\(\displaystyle{ a ^{2} = 72-36 \sqrt{3}}\)
nie wiem co dalej robic
Powierzchnia boczna walca
-
- Użytkownik
- Posty: 246
- Rejestracja: 14 sty 2008, o 11:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Powierzchnia boczna walca
Niepotrzebnie skomplikowałeś zagadnienie. W tym trójkącie masz wysokość równą połowie boku i połowę podstawy i kąt 30 st. --> z trójkąta prostokątnego sin i cos.