Oblicz objętość prostopadłościanu
Oblicz objętość prostopadłościanu
Przekątna prostopadłościanu ma długość 8cm,a miara kąta jaki łączy,tworzy ona ze ścianą boczną wynosi 30stopni.oblicz objętość prostopadłościanu jeśli jego wysokość ma długość 2pierwiastek z 7.
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Oblicz objętość prostopadłościanu
Polecam zrobienie dokłądnego rysunku.
Zeby policzyć objetość potrzebujemy dane:
Pole podstawy i wysokość.
Nie mamy tylko pola podstawy czyli boków a i b.
Dajmy na to jest to prostopadłoscian ABCDA'B'C'D'
Przekatna to odcinek BD'=8cm i tworzy ze scianą (zauważ ze sciana a nie krawedzia) boczna kat 30stopni czyli dokładniej z odcinkiem BC'
Z własnosci trojkąta o katach 90,60,30
Obliczyć mozemy bez problemu przekątną (np BC') sciany bocznej oraz jeden z boków podstawy(np C'D')
Jak to sobie narysujesz i skorzystasz z własnosci to wyliczysz to. mi wyszło ze C'D'=4 oraz ta przekatna jest równa 4*sqrt(3)
Brakuej długosci drugiego boku podstawy którą obliczysz z twierdzenia pitagorasa(masz przekatną czyli przeciwprostokatną trojkata oraz jego wysokość)
(4*sqrt(3))^2-(2*sqrt(7))^2=2*sqrt(5)
Teraz wystarczy pomnozyc a*b*h czyli 2*sqrt(7)*4*2*sqrt(5)=16*sqrt(35)
jak sie gdzieś znowu nie pomyliłem to powinno być dobrze
kwestia dobrze wyobrazonego zadania i dobrze zrobionego ryzunku.
Zeby policzyć objetość potrzebujemy dane:
Pole podstawy i wysokość.
Nie mamy tylko pola podstawy czyli boków a i b.
Dajmy na to jest to prostopadłoscian ABCDA'B'C'D'
Przekatna to odcinek BD'=8cm i tworzy ze scianą (zauważ ze sciana a nie krawedzia) boczna kat 30stopni czyli dokładniej z odcinkiem BC'
Z własnosci trojkąta o katach 90,60,30
Obliczyć mozemy bez problemu przekątną (np BC') sciany bocznej oraz jeden z boków podstawy(np C'D')
Jak to sobie narysujesz i skorzystasz z własnosci to wyliczysz to. mi wyszło ze C'D'=4 oraz ta przekatna jest równa 4*sqrt(3)
Brakuej długosci drugiego boku podstawy którą obliczysz z twierdzenia pitagorasa(masz przekatną czyli przeciwprostokatną trojkata oraz jego wysokość)
(4*sqrt(3))^2-(2*sqrt(7))^2=2*sqrt(5)
Teraz wystarczy pomnozyc a*b*h czyli 2*sqrt(7)*4*2*sqrt(5)=16*sqrt(35)
jak sie gdzieś znowu nie pomyliłem to powinno być dobrze
kwestia dobrze wyobrazonego zadania i dobrze zrobionego ryzunku.