Hej! trafilo mi sie takie zadanko: "w czworoscianie foremnym o krawedzi a scieto wszystkie narozniki bedace czworoscianami formenymi o krawedzi 1/3a, obliczyc promien kuli opisanej na powstalej bryle".
z gory dziekuje za pomoc
promien kuli opisanej na scietym czworoscianie
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
promien kuli opisanej na scietym czworoscianie
x- 1/4 wysokości czworościanu
y- promień okręgu opisanego na sześciokącie foremnym, który został utworzony po odcięciu narożników
R- promień kuli opisanej na naszej bryle
Środek kuli znajduje się w punkcie przecięcia się wysokości czworościanu.
Wiadomo, że promień jest równy: \(\displaystyle{ R=\sqrt{x^2+y^2}}\). Zatem szukamy wartości x i y. 1/4 wysokości czworościanu to:
\(\displaystyle{ x=\frac{1}{4}H \iff x=\frac{1}{4}\cdot a\sqrt{\frac{2}{3}}=\frac{a\sqrt{6}}{12}}\)
A promień okręgu opisanego na sześciokącie foremnym jest równy długości boku tego sześciokąta, a że bok sześciokąta jest równy \(\displaystyle{ \frac{1}{3}a}\) to \(\displaystyle{ y=\frac{1}{3}a}\)
Więc:
\(\displaystyle{ R=\sqrt{(\frac{a\sqrt{6}}{12})^2+ (\frac{1}{3}a)^2}=\sqrt{\frac{6a^2}{144}+\frac{16a^2}{144}}\\
R=\frac{a\sqrt{22}}{12}}\)
Choć do końca pewna nie jestem
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 6 sty 2011, o 22:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
promien kuli opisanej na scietym czworoscianie
Mam podobne zadanie i jedno pytanie, skąd wiadomo, że x jest w 1/4 wysokości czworościanu foremnego?
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
promien kuli opisanej na scietym czworoscianie
Promień kuli opisanej:
\(\displaystyle{ R = \frac{1}{4}\sqrt{22}a \approx 1{,}17260394a.}\)
Tak podaje Wiki
W.Kr.
\(\displaystyle{ R = \frac{1}{4}\sqrt{22}a \approx 1{,}17260394a.}\)
Tak podaje Wiki
W.Kr.