Ostrosłup prawidłowy czworokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 134
- Rejestracja: 2 lis 2006, o 10:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 13 razy
Ostrosłup prawidłowy czworokątny
odległość środka podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego od jego krawędzi bocznej jest równa ''alfa'' a krawędź boczna tworzy z płaszczyzna podstawy kat ''alfa'.Oblicz pole powierzchni bocznej ostrosłupa
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Ostrosłup prawidłowy czworokątny
d- odległość środka podstawy od kr. bocznej
POle boczne to \(\displaystyle{ P=2ah}\),gdzie a krawędź podstawy, a h wysokośc ściany bocznej. Przekształcamy co się da aby otrzymac te dwie wielkości. Zatem:
Obliczamy połowę przekatnej podstawy (x) korzystając z podanego kata i długości d: \(\displaystyle{ x=\frac{d}{sin\alpha}}\), a ponieważ \(\displaystyle{ x=\frac{1}{2}a\sqrt{2}}\) to \(\displaystyle{ a=\frac{d\sqrt{2}}{sin\alpha}}\) oraz wysokość ostrosłupa: \(\displaystyle{ H=x\cdot tg\alpha =\frac{d tg\alpha}{sin \alpah}}\).
brakuje nam jeszcze wysokość ściany bocznej, czyli
\(\displaystyle{ h^2=H^2+(\frac{a}{2})^2\\
h^2=(\frac{d tg\alpha}{sin \alpah})^2+ (\frac{d\sqrt{2}}{2sin })^2\\
h=\frac{d\sqrt{2} \sqrt{2tg^2 +1}}{2sin }}\)
Zatem szukane przez nas pole jest równe:
\(\displaystyle{ P=2ah= 2\cdot \frac{d\sqrt{2}}{sin\alpha} \frac{d\sqrt{2} \sqrt{2tg^2 +1}}{2sin }\\
P=2d^2\frac{\sqrt{2tg^2 +1}}{sin^2\alpha}}\)
POle boczne to \(\displaystyle{ P=2ah}\),gdzie a krawędź podstawy, a h wysokośc ściany bocznej. Przekształcamy co się da aby otrzymac te dwie wielkości. Zatem:
Obliczamy połowę przekatnej podstawy (x) korzystając z podanego kata i długości d: \(\displaystyle{ x=\frac{d}{sin\alpha}}\), a ponieważ \(\displaystyle{ x=\frac{1}{2}a\sqrt{2}}\) to \(\displaystyle{ a=\frac{d\sqrt{2}}{sin\alpha}}\) oraz wysokość ostrosłupa: \(\displaystyle{ H=x\cdot tg\alpha =\frac{d tg\alpha}{sin \alpah}}\).
brakuje nam jeszcze wysokość ściany bocznej, czyli
\(\displaystyle{ h^2=H^2+(\frac{a}{2})^2\\
h^2=(\frac{d tg\alpha}{sin \alpah})^2+ (\frac{d\sqrt{2}}{2sin })^2\\
h=\frac{d\sqrt{2} \sqrt{2tg^2 +1}}{2sin }}\)
Zatem szukane przez nas pole jest równe:
\(\displaystyle{ P=2ah= 2\cdot \frac{d\sqrt{2}}{sin\alpha} \frac{d\sqrt{2} \sqrt{2tg^2 +1}}{2sin }\\
P=2d^2\frac{\sqrt{2tg^2 +1}}{sin^2\alpha}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 24 lis 2012, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 18 razy
Ostrosłup prawidłowy czworokątny
Przepraszam że odkupuję zadanie po kilku latach, ale mam pytanie. Czy dwie odległości "d" to nie będzie przypadkiem długość krawędzi podstawy? No bo skoro w podstawie mamy kwadrat, więc odległość środka podstawy od kr. bocznej będzie połową krawędzi bocznej? Czyż nie?
I wtedy można policzyć przekątną podstawy z twierdzenia Pitagorasa:
\(\displaystyle{ (2d)^{2}+(2d)^{2}=x^{2}}\)
\(\displaystyle{ x=2 \sqrt{2}d}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}x= \sqrt{2}d}\)
Wysokość ostrosłupa można policzyć z \(\displaystyle{ \tg}\):
\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{h}{ \frac{1}{2}x }}\)
\(\displaystyle{ h=\tg \alpha \cdot \sqrt{2}d}\)
I mając wysokość ostrosłupa można policzyć wysokość ściany bocznej:
\(\displaystyle{ h _{b} ^{2}=d ^{2} + h ^{2}}\)
Moje pytanie jest, czy powyższe rozumowanie jest dobra? I skąd się wzięło w poście powyżej to stwierdzenie:
\(\displaystyle{ x=\frac{d}{\sin\alpha}}\)
I wtedy można policzyć przekątną podstawy z twierdzenia Pitagorasa:
\(\displaystyle{ (2d)^{2}+(2d)^{2}=x^{2}}\)
\(\displaystyle{ x=2 \sqrt{2}d}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}x= \sqrt{2}d}\)
Wysokość ostrosłupa można policzyć z \(\displaystyle{ \tg}\):
\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{h}{ \frac{1}{2}x }}\)
\(\displaystyle{ h=\tg \alpha \cdot \sqrt{2}d}\)
I mając wysokość ostrosłupa można policzyć wysokość ściany bocznej:
\(\displaystyle{ h _{b} ^{2}=d ^{2} + h ^{2}}\)
Moje pytanie jest, czy powyższe rozumowanie jest dobra? I skąd się wzięło w poście powyżej to stwierdzenie:
\(\displaystyle{ x=\frac{d}{\sin\alpha}}\)
Ostatnio zmieniony 8 kwie 2013, o 11:02 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości.