witam!
proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania, bardzo przydatne byłyby rysunki, jeśli ktoś znajdzie czas, bo kompletnie nie potrafię sobie wyobrazić tych figur ;/
Oblicz obj. i pole bryły powstałej poprzez obrót sześciokąta foremnego o boku a wokół:
1) prostej zawierającej najdłuższą przekątną
2) osi symetrii
3) prostej zawierającej krótszą przekątną
4) jednego z boków
pozdr
obrót sześciokąta
-
- Użytkownik
- Posty: 280
- Rejestracja: 30 mar 2007, o 20:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kartuzy
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
obrót sześciokąta
a)
Ciężko będzie zrobić dobry rysunek ;/
Ja obracasz przez najdłuższą przekątną to powstaje Ci bryła złożona z walca ( o promieniu równym wysokości trójkąta , i wysokości równej a) i dwóch stożków złączonych podstawami z walcem ( o promieniu równym wysokości trójkąta i wysokości równej połowie boku)
\(\displaystyle{ h= \frac{ \sqrt{3} }{2} a}\) to wysokość trójkąta, bo sześciokąt składa się z 6 trójkątów równobocznych
Więc objętość to:
\(\displaystyle{ V=\Pi h ^{2} a+2 \frac{1}{3} \pi h ^{2} \frac{1}{2} a}\)
Pole całkowite to pola boczne walca i dwóch stożków ( tworząca to a)
\(\displaystyle{ Pc=2\pi h a+2 \pi h a}\)
Co do rysunku- narysuj sobie sześciokąt foremny i zaznacz w nim najdłuższa przekątną i narysuj sobie tych 6 trójkącików w tym sześciokącie
Ciężko będzie zrobić dobry rysunek ;/
Ja obracasz przez najdłuższą przekątną to powstaje Ci bryła złożona z walca ( o promieniu równym wysokości trójkąta , i wysokości równej a) i dwóch stożków złączonych podstawami z walcem ( o promieniu równym wysokości trójkąta i wysokości równej połowie boku)
\(\displaystyle{ h= \frac{ \sqrt{3} }{2} a}\) to wysokość trójkąta, bo sześciokąt składa się z 6 trójkątów równobocznych
Więc objętość to:
\(\displaystyle{ V=\Pi h ^{2} a+2 \frac{1}{3} \pi h ^{2} \frac{1}{2} a}\)
Pole całkowite to pola boczne walca i dwóch stożków ( tworząca to a)
\(\displaystyle{ Pc=2\pi h a+2 \pi h a}\)
Co do rysunku- narysuj sobie sześciokąt foremny i zaznacz w nim najdłuższa przekątną i narysuj sobie tych 6 trójkącików w tym sześciokącie
-
- Użytkownik
- Posty: 280
- Rejestracja: 30 mar 2007, o 20:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kartuzy
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz