Ostrosłup
-
- Użytkownik
- Posty: 246
- Rejestracja: 14 sty 2008, o 11:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 4 razy
Ostrosłup
Ostrosłup przecięto płaszczyzną równoległą do jego podstawy w ten sposób, że stosunek odległości tej płaszczyzny od wierzchołka ostrosłupa do jej odległości od podstawy bryły jest równy 3:4. Pole przekroju jest mniejsze od pola podstawy o \(\displaystyle{ 200dm ^{2}}\). Oblicz pole podstawy ostrosłupa.
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Ostrosłup
Wysokość to :
\(\displaystyle{ 3x+4x}\)
P-pole podstawy
Teraz z proporcji - wiemy,że jeśli ostrosłup przetniemy płaszczyzną dzieląca na pół wysokość wówczas pole owej płaszczyzny jest równe połowie podstawy,więc:
Jeśli przetniemy płaszczyzną w miejscu 3,5x to płaszczyzna równa się 0,5P
\(\displaystyle{ \frac{3,5x}{0,5P}= \frac{3x}{P-200}}\)
\(\displaystyle{ 3,5x (P-200)=0,5P 3x}\)
\(\displaystyle{ 3,5P-700=1,5P}\)
\(\displaystyle{ 2P=700}\)
\(\displaystyle{ P=350}\)
\(\displaystyle{ 3x+4x}\)
P-pole podstawy
Teraz z proporcji - wiemy,że jeśli ostrosłup przetniemy płaszczyzną dzieląca na pół wysokość wówczas pole owej płaszczyzny jest równe połowie podstawy,więc:
Jeśli przetniemy płaszczyzną w miejscu 3,5x to płaszczyzna równa się 0,5P
\(\displaystyle{ \frac{3,5x}{0,5P}= \frac{3x}{P-200}}\)
\(\displaystyle{ 3,5x (P-200)=0,5P 3x}\)
\(\displaystyle{ 3,5P-700=1,5P}\)
\(\displaystyle{ 2P=700}\)
\(\displaystyle{ P=350}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 246
- Rejestracja: 14 sty 2008, o 11:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 4 razy
Ostrosłup
okk zrobilem ;P
\(\displaystyle{ \frac{V _{1} }{V _{2} } = \frac{3 ^{3} }{7 ^{3} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{P _{1} -200 }{ \frac{1}{3} P _{1} 7 } = \frac{27}{343}}\)
dzieki
\(\displaystyle{ \frac{V _{1} }{V _{2} } = \frac{3 ^{3} }{7 ^{3} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{P _{1} -200 }{ \frac{1}{3} P _{1} 7 } = \frac{27}{343}}\)
dzieki
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Ostrosłup
Stosunek jest równy 3:4 czyli figury powinny byc do siebie podobne w skali \(\displaystyle{ k=\frac{3}{3+4}}\), poniewaz mamy do czynienia z powierzchnią to \(\displaystyle{ k^2=\frac{3^2}{7^2}}\)
I z zadania:
\(\displaystyle{ Pp-200=k^2 Pp\\
Pp-200=\frac{9}{49}Pp\\
Pp=245}\)
I z zadania:
\(\displaystyle{ Pp-200=k^2 Pp\\
Pp-200=\frac{9}{49}Pp\\
Pp=245}\)