Objętość graniastosłupa ...

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
neutralnosc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 11 paź 2005, o 16:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce

Objętość graniastosłupa ...

Post autor: neutralnosc »

Jesli objetosc graniastopslupa wynosi 216 cm 3 to jaka jest jego wysokosc jelsi w podstawie ma:
-trpaez prostakatny o bokach 3,4,6,6 cm
-romb o boku 4 cm i kacie 60st.
-kwadrat o boku 4 cm

[edit] Ponieważ to twój 1 post nie wyrzucam lecz przenoszę, jednak zapoznaj się z zasadami nazywania tematów i umieszczania ich w odpowiednich działach na forum inaczej będą w przyszłości blokowane. Pozdrawiam
Alex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 14 wrz 2005, o 15:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Chojnice
Pomógł: 3 razy

Objętość graniastosłupa ...

Post autor: Alex »

Obliczasz pola: trapezu, rombu i kwadratu i podstawiasz do wzoru na objętość graniastosłupa:V=Pp*h
Dla przykładu:kwadrat o boku 4 cm

Jego pole to oczywiście \(\displaystyle{ 16cm^{2}}\)

Podstawiamy:
V=16*h=216
h=13,5cm
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Objętość graniastosłupa ...

Post autor: Tristan »

Dla pewności. W pierwszym wysokość powinna Ci wyjść \(\displaystyle{ 12\frac{1}{9}}\) a w drugim \(\displaystyle{ 9 sqrt3}\).
ODPOWIEDZ