Trapez prostokątny o podstawach a i 2a oraz kącie ostrym \(\displaystyle{ \alpha}\) obraca się wokół krótszej podstawy.
Oblicz V i Pc. Z góry dziękuje za pomoc
Walec i stożek - Oblicz V i Pc - praca na literach
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Walec i stożek - Oblicz V i Pc - praca na literach
\(\displaystyle{ tg a= \frac{h}{a}}\)
\(\displaystyle{ h=tg a a}\)
Jak się obraca to:
h to promień
2a to wysokość bryły
Powstaje nam walec który na górze ma dziurę po stożku ;p
Objętość=objętośc walca - objętośc stożka
\(\displaystyle{ V=\pi h ^{2} 2a- \frac{1}{3} \pi h ^{2} a}\)
Pole to pole podstawy i pole boczne walca + pole boczne stożka
\(\displaystyle{ Pc=\pi h^{2} + 2\pi h 2a+ \pi h l}\)
Gdzie l to ramię nieprostopadłe równe:
\(\displaystyle{ sin a= \frac{a}{l}}\) i wyliczysz z tego l i podstawisz i wszystko dane masz
\(\displaystyle{ h=tg a a}\)
Jak się obraca to:
h to promień
2a to wysokość bryły
Powstaje nam walec który na górze ma dziurę po stożku ;p
Objętość=objętośc walca - objętośc stożka
\(\displaystyle{ V=\pi h ^{2} 2a- \frac{1}{3} \pi h ^{2} a}\)
Pole to pole podstawy i pole boczne walca + pole boczne stożka
\(\displaystyle{ Pc=\pi h^{2} + 2\pi h 2a+ \pi h l}\)
Gdzie l to ramię nieprostopadłe równe:
\(\displaystyle{ sin a= \frac{a}{l}}\) i wyliczysz z tego l i podstawisz i wszystko dane masz