Pole powierzchni bocznej stożka

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Raczo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 6 cze 2008, o 20:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock

Pole powierzchni bocznej stożka

Post autor: Raczo »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania, ponieważ nie jestem pewny czy je dobrze wykonałem. mój wynik to: średnica = 12 pierwiastków z 3 + 12; tworząca = 12 + 4 pierwiastki z 3; Pole pow. bocznej = 96 pierwiastków z 3 + 144 pi cm kwadratowych.
Oto zadanie:
Różnica długości średnicy podstawy i tworzącej stożka jest równa 8 pierwiastków z 3 cm . Oblicz pole powierzchni bocznej stożka wiedząc, ze jego kąt rozwarcia ma miarę 120 stopni.
Z góry dziękuje i pozdrawiam!
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Pole powierzchni bocznej stożka

Post autor: florek177 »

r i l dobrze, to i reszta powinna być dobrze
Raczo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 6 cze 2008, o 20:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock

Pole powierzchni bocznej stożka

Post autor: Raczo »

Wielkie dzięki od tego zadania zależy moje życie ( lekko przesadziłem )
ODPOWIEDZ