Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego wiedząc że:
krawędź boczna graniastosłupa wynosi \(\displaystyle{ 3\sqrt{2}}\)
a przekątna ściany bocznej \(\displaystyle{ 5\sqrt{2}}\)
Objętość graniastosłupa
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Objętość graniastosłupa
Obliczasz długość krawędzi podstawy z pitagorasa:
\(\displaystyle{ a ^{2} +(3 \sqrt{2}) ^{2} =(5 \sqrt{2} ) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ V=a ^{2} b}\) gdzie b to nasza krawędź boczna
\(\displaystyle{ a ^{2} +(3 \sqrt{2}) ^{2} =(5 \sqrt{2} ) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ V=a ^{2} b}\) gdzie b to nasza krawędź boczna