Ostrosłup p. czworokatny- pole przekroju

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
ronaldo8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 30 sty 2007, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dębica
Podziękował: 5 razy

Ostrosłup p. czworokatny- pole przekroju

Post autor: ronaldo8 »

Ostroslup prawidłowy czworokatny o krawedzi podstawy a=6 cm i wysokosci h=8cm przecięto płaszczyzną przechodzącą przez wierzchołek i przekątną podstawy. Oblicz pole otrzymanego przekroju
Awatar użytkownika
Viathor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 336
Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 96 razy

Ostrosłup p. czworokatny- pole przekroju

Post autor: Viathor »

\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}dh\\
d=6 \sqrt{2} \\
P=24 \sqrt{2}}\)
ronaldo8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 30 sty 2007, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dębica
Podziękował: 5 razy

Ostrosłup p. czworokatny- pole przekroju

Post autor: ronaldo8 »

Mógłbys jeszcze napisac jak doszedłes do d
Awatar użytkownika
Viathor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 336
Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 96 razy

Ostrosłup p. czworokatny- pole przekroju

Post autor: Viathor »

d-przekątna podstawy
ostrosłup prawidłowy czworokątny więc podstawą jest kwadrat
przekątna kwadratu \(\displaystyle{ d=a \sqrt{2}}\)
ronaldo8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 30 sty 2007, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dębica
Podziękował: 5 razy

Ostrosłup p. czworokatny- pole przekroju

Post autor: ronaldo8 »

ok, dzięki
ODPOWIEDZ