Kule przetopione na stozek

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Appreciation
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 6 wrz 2007, o 15:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarczyn City:)
Podziękował: 3 razy

Kule przetopione na stozek

Post autor: Appreciation »

Kule metalowe o promieniu R przetopiono na stozek ktorego pole boczne jest 3 razy wieksze od pola podstawy. Wyznacz dBugosc ysokosci i promien podstyawy stozka.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Kule przetopione na stozek

Post autor: florek177 »

A ile tych kul przetopiono ?
Appreciation
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 6 wrz 2007, o 15:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarczyn City:)
Podziękował: 3 razy

Kule przetopione na stozek

Post autor: Appreciation »

Dwie, przepraszam za blad
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Kule przetopione na stozek

Post autor: florek177 »

\(\displaystyle{ 2 \frac{4}{3} \, \pi \, R^{3} = \frac{1}{3} \, \pi \, r^{2} \, H}\)
\(\displaystyle{ 3 \, \pi \, r^{2} = \pi \, r \, l}\)

\(\displaystyle{ l^{2} = H^{2} + r^{2}}\)
ODPOWIEDZ