objętosc szescianu
-
- Użytkownik
- Posty: 216
- Rejestracja: 20 wrz 2006, o 16:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 2 razy
objętosc szescianu
Jeśli skleimy odpowiednio dwa jednakowe prostopadłościany, to możemy otrzymać prostopadłościan nie będący sześcianem, którego powierzchnia całkowita jest równa 252 cm2. Z tych samych dwóch prostopadłościanów, po sklejeniu, można również otrzymać sześcian. Jaka jest objętość tego sześcianu?
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 18 maja 2008, o 20:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
objętosc szescianu
jeżeli ma nam powstać sześcian to możemy opisać krawędzie prostopadłościanu jako a i 2a, pole pow prostopadlościanu nie będącego sześcianem wynosi więc
\(\displaystyle{ 8 2a a +2 a a = 252}\)
\(\displaystyle{ a= \sqrt{14}}\)
\(\displaystyle{ V szescianu = a^{3}=252 \sqrt{14}}\)
\(\displaystyle{ 8 2a a +2 a a = 252}\)
\(\displaystyle{ a= \sqrt{14}}\)
\(\displaystyle{ V szescianu = a^{3}=252 \sqrt{14}}\)