Graniastosłupy
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 6 wrz 2007, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowe Skalmierzyce
Graniastosłupy
Graniastosłup o podstawie trapezu prostokątnego H=6.Wymiary trapezu a=5 b=3 i h=5 oblicz pole całkowite i objętość.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2008, o 20:41 przez michas1618, łącznie zmieniany 1 raz.
- Viathor
- Użytkownik
- Posty: 336
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 96 razy
Graniastosłupy
\(\displaystyle{ V=Pp*H= \frac{(a+b)*h}{2}*H=120\\
Pc=2Pp+Pb\\
Pp= \frac{(a+b)*h}{2} =20\\}\)
Pb:
\(\displaystyle{ 5*6+3*6+5*6+x*6\\}\)
\(\displaystyle{ x}\)- długość dłuższego ramienia\(\displaystyle{ = \sqrt{29}\\}\)
\(\displaystyle{ Pc=118+6 \sqrt{29}}\)
Pc=2Pp+Pb\\
Pp= \frac{(a+b)*h}{2} =20\\}\)
Pb:
\(\displaystyle{ 5*6+3*6+5*6+x*6\\}\)
\(\displaystyle{ x}\)- długość dłuższego ramienia\(\displaystyle{ = \sqrt{29}\\}\)
\(\displaystyle{ Pc=118+6 \sqrt{29}}\)
Graniastosłupy
Bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu zadania:
Treść:
Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o długości 8 dm jest nachylona do płaszczyzny
podstawy pod kątem 60stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa.
prosze o pomoć:)
Treść:
Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o długości 8 dm jest nachylona do płaszczyzny
podstawy pod kątem 60stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa.
prosze o pomoć:)