zad.1 Wysokość stożka jest 2 razy dłuższa od jego promienia.Jakie jest pole powierzchni całkowitej i objętośc tego stożka, jeśli jego przekrój osiowy ma pole 72 cm2.
zad.2 Tworzaca stożka jest nachylona do podstawy pod katem 60 stopni. Tworzaca tego stozka ma długość 5 cm. Oblicz pole pow. całowitej i objętość tego stożka.
stożek
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
stożek
1)
\(\displaystyle{ \begin{cases} H=2r \\ H r=72 \end{cases}}\)
Z tego obliczysz. że \(\displaystyle{ r=6}\) a \(\displaystyle{ H=12}\)
I dalej do wzoru na pole i objętość
2)
Z funkcji trygonometrycznych mamy:
\(\displaystyle{ \frac{r}{5}= \cos 60^{\circ} \iff r = \frac{5}{2}}\)
oraz \(\displaystyle{ \frac{H}{5}= \sin 60^{\circ} \iff H = \frac{5 \sqrt{3} }{2}}\)
I dalej do wzoru na pole i objętość
\(\displaystyle{ \begin{cases} H=2r \\ H r=72 \end{cases}}\)
Z tego obliczysz. że \(\displaystyle{ r=6}\) a \(\displaystyle{ H=12}\)
I dalej do wzoru na pole i objętość
2)
Z funkcji trygonometrycznych mamy:
\(\displaystyle{ \frac{r}{5}= \cos 60^{\circ} \iff r = \frac{5}{2}}\)
oraz \(\displaystyle{ \frac{H}{5}= \sin 60^{\circ} \iff H = \frac{5 \sqrt{3} }{2}}\)
I dalej do wzoru na pole i objętość