Musze oddać to na jutro a nie wiem o co w ogóle chodzi
1.Narysuj siatkę ostrosłupa prostego o podstawie prostokąta o wymiarach 2cm i 3 cm. Krawędź boczna ma długość 4 cm.
2.Oblicz pole powierzchni ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego krawędź podstawy ma długość 6 cm, a wysokość ściany bocznej 4 cm.
3. Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego trójkątnego krawędzi podstawy 4 cm, wysokość ostrosłupa wynosi 5 cm.
4.Ile krawędzi, ścian i wierzchołków ma ostrosłup siedmiokątny?
5.Zamień na litry:
4 hl
3 m3
0,7 dm3
750 cm3
6.Suma długości krawędzi ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 44cm.
Krawędź podstawy ma długość 6 cm. Oblicz pole powierzchni
7.Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego pięciokątnego ma długość 2 m, a krawędź boczna 5,5 m. Oblicz łączną długość wszystkich krawędzi tego ostrosłupa.
8. Oblicz objętość i pole powierzchni czworościanu foremnego o krawędzi długości 4 cm.
9. Oblicz wysokość ostrosłupa o podstawie kwadratu, w którym krawędź podstawy ma długość 12 cm, a krawędź boczna 10 cm.
10.Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 27 cm2.Krawędź jego podstawy ma 3 cm. Oblicz wysokość ściany bocznej.
"Prosze o pomoc z tymi zadaniami nie było mnie 2 tyg"
Nazywaj porządnie swoje tematy. Następnym razem będzie kosz.
Szemek
ostrosłupy, graniastosłupy, przeliczanie jednostek...
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
ostrosłupy, graniastosłupy, przeliczanie jednostek...
1) po prostu narysuj prostokąt o wymiarach 2x3, i narysuj 4 trójkąty równoramienne o ramionach = 4 tak by podstawa każdego z tych trójkątów był po kolei każdy bak prostokata.
Wyjdzie Ci taka gwiazda
Wyjdzie Ci taka gwiazda
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 18 maja 2008, o 14:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 2 razy
ostrosłupy, graniastosłupy, przeliczanie jednostek...
dzkieki za pozdro
Kurde te 9 zadan ;/
[ Dodano: 18 Maj 2008, 17:10 ]
Ach jak tego nie zrobie to 1 zupelnie nie wiem jak to wszystko zrobic ;/
Kurde te 9 zadan ;/
[ Dodano: 18 Maj 2008, 17:10 ]
Ach jak tego nie zrobie to 1 zupelnie nie wiem jak to wszystko zrobic ;/
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
ostrosłupy, graniastosłupy, przeliczanie jednostek...
4) Skoro siedmiokątny to ma w podstawie 7 wierzchołków + 1 wierzchołek na górze , czyli
8 wierzchołków
krawędzi: 7 w podstawie i od każdego z siedmiu wierzchołków wychodzi jeszcze jedna krawędź więc krawędzi jest 7+7=14
ścian: podstawa+ 7 ścian bocznych = 1+7=8
[ Dodano: 18 Maj 2008, 19:07 ]
2)
\(\displaystyle{ P=Pp+Pb}\)
\(\displaystyle{ P=a ^{2} + 4 \frac{1}{2} ah}\)
\(\displaystyle{ P=36+2 6 4=36+48=84}\)
[ Dodano: 18 Maj 2008, 19:10 ]
3)
\(\displaystyle{ V=Pp H= \frac{ \sqrt{3} }{4} a ^{2} H=\frac{ \sqrt{3} }{4} 16 5=20 \sqrt{3}}\)
[ Dodano: 18 Maj 2008, 19:14 ]
6) Skoro suma 44 a krawędz podstawy 6, a wiemy, ze podstawa ma 4 krwędzie , więc
\(\displaystyle{ 6 4=24}\)
Więc 4 krawędzie boczne mają 20 cm , więc jedna ma 5 cm
Z pitagorasa obliczasz długośc wysokości ściany bocznej:
\(\displaystyle{ ( \frac{1}{2} a ^{2} +h ^{2} =b ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 9+h ^{2} =25}\)
\(\displaystyle{ h=4}\)
\(\displaystyle{ P=Pp+Pb=36+4 \frac{1}{2} 6 4=84}\)
8 wierzchołków
krawędzi: 7 w podstawie i od każdego z siedmiu wierzchołków wychodzi jeszcze jedna krawędź więc krawędzi jest 7+7=14
ścian: podstawa+ 7 ścian bocznych = 1+7=8
[ Dodano: 18 Maj 2008, 19:07 ]
2)
\(\displaystyle{ P=Pp+Pb}\)
\(\displaystyle{ P=a ^{2} + 4 \frac{1}{2} ah}\)
\(\displaystyle{ P=36+2 6 4=36+48=84}\)
[ Dodano: 18 Maj 2008, 19:10 ]
3)
\(\displaystyle{ V=Pp H= \frac{ \sqrt{3} }{4} a ^{2} H=\frac{ \sqrt{3} }{4} 16 5=20 \sqrt{3}}\)
[ Dodano: 18 Maj 2008, 19:14 ]
6) Skoro suma 44 a krawędz podstawy 6, a wiemy, ze podstawa ma 4 krwędzie , więc
\(\displaystyle{ 6 4=24}\)
Więc 4 krawędzie boczne mają 20 cm , więc jedna ma 5 cm
Z pitagorasa obliczasz długośc wysokości ściany bocznej:
\(\displaystyle{ ( \frac{1}{2} a ^{2} +h ^{2} =b ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 9+h ^{2} =25}\)
\(\displaystyle{ h=4}\)
\(\displaystyle{ P=Pp+Pb=36+4 \frac{1}{2} 6 4=84}\)