stożek z wpisaną kulą

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
lukaszw1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 14 cze 2005, o 17:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 9 razy

stożek z wpisaną kulą

Post autor: lukaszw1987 »

W stożek w którym kąt między tworzącą a podstawą ma miarę 2 β wpisano kulę. Oblicz stosunek objętości stożka do objęości kuli.
Aram
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 292
Rejestracja: 19 lut 2005, o 13:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sochaczew
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 9 razy

stożek z wpisaną kulą

Post autor: Aram »

nadajmy dlugosci promienia podstawy stozka dlugosc a. Wystarczy teraz zauwazyc ze srodek kuli wpisanej w stozek lezy na przecieciu sie wysokosci stozka i dwusiecznej kata 2 β. Z zaleznosci trygonometrycznych oblicz sobie R kuli. Pozniej Ci sie wszystko ladnie skroci.
lukaszw1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 14 cze 2005, o 17:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 9 razy

stożek z wpisaną kulą

Post autor: lukaszw1987 »

a jak obliczyć promień kuli?
Aram
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 292
Rejestracja: 19 lut 2005, o 13:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sochaczew
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 9 razy

stożek z wpisaną kulą

Post autor: Aram »

napisalem. z jakiej kolwiek funkcji tygonometrycznej. np.: \(\displaystyle{ \frac{R}{a}=tg\beta}\)
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

stożek z wpisaną kulą

Post autor: Tristan »

jestem słaby ze stereometrii, dlatego też sobie to zadanko zrobiłem. I moja odpowiedź to: \(\displaystyle{ \frac{h}{4tg^3\beta a}}\) . Czy dobrze zrobiłem i czy to ostateczny stosunek, czy coś jeszcze tutaj można porobić?
Aram
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 292
Rejestracja: 19 lut 2005, o 13:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sochaczew
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 9 razy

stożek z wpisaną kulą

Post autor: Aram »

no chyba nie jest to ostateczna odpowiedz? na pierwszy rzut oka w zadaniu nie masz danych a i h.
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

stożek z wpisaną kulą

Post autor: Tristan »

Jeśli za h dam \(\displaystyle{ tg2\beta a}\) to mi się rzeczywiście skróci i otrzymam \(\displaystyle{ \frac{1}{2tg^2\beta(1-tg^2\beta)}}\). Hm.. czyżbym znów gdzieś się machnął, czy ten mianownik ma być taki piękny?:)
Aram
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 292
Rejestracja: 19 lut 2005, o 13:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sochaczew
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 9 razy

stożek z wpisaną kulą

Post autor: Aram »

na to wychodzi...
ODPOWIEDZ