Objętość graniastosłupa czworkątnego
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 2 mar 2008, o 12:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 1 raz
Objętość graniastosłupa czworkątnego
w Granistosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna granistosłupa ma 16 ,podstawa ma 64 ,Oblicz objętośc graniastosłupa
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Objętość graniastosłupa czworkątnego
a-krawędź podstawy
d-przekątna podstawy
D-przekątna graniastosłupa
H-krawędź boczna-wysokosc graniastosłupa
Pisząc podstawa ma 64 miałeś na myśli pole podstawy , bo nie możliwe jest by krawędź tyle miała ;p
Więc rozwiążę Ci dla Pola podstawy 64
Więc wówczas:
a=8
d=\(\displaystyle{ 8 \sqrt{2}}\)
D=16
\(\displaystyle{ d ^{2} + H ^{2} =D ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 128+H ^{2} =256}\)
\(\displaystyle{ H=8 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ V= Pp H}\)
\(\displaystyle{ V=64 8 \sqrt{2}=512 \sqrt{2}}\)
d-przekątna podstawy
D-przekątna graniastosłupa
H-krawędź boczna-wysokosc graniastosłupa
Pisząc podstawa ma 64 miałeś na myśli pole podstawy , bo nie możliwe jest by krawędź tyle miała ;p
Więc rozwiążę Ci dla Pola podstawy 64
Więc wówczas:
a=8
d=\(\displaystyle{ 8 \sqrt{2}}\)
D=16
\(\displaystyle{ d ^{2} + H ^{2} =D ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 128+H ^{2} =256}\)
\(\displaystyle{ H=8 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ V= Pp H}\)
\(\displaystyle{ V=64 8 \sqrt{2}=512 \sqrt{2}}\)