wielokat-przekatne

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
karola12345
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 13 maja 2008, o 15:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: P-ków Tryb.

wielokat-przekatne

Post autor: karola12345 »

liczba przekątnych wielakąta wypuklego w ktorym jest n boków i \(\displaystyle{ n\geqslant 3}\) wyraża sie wzorem P(n)=\(\displaystyle{ \frac{n(n-3)}{2}}\) . Oblicz ile boków ma wielokat wypukly w ktorym liczba przekatnych jest 5 razy wieksza od liczby bokow
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

wielokat-przekatne

Post autor: mol_ksiazkowy »

P(n)=5n tj n=13
ODPOWIEDZ