Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania. Chciałbym poznać jakie są same wyniki i porównać z moimi. Oto zadania
1. W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędź podstawy a = 4, a kąt dwuścienny przy podstawie wynosi 60 stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
2. Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o obu przyprostokątnych równych a . Krawędzie boczne też wynoszą a . Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego ostrosłupa
Pisz poprawnie po polsku.
Nie stosuj słów typu "Pomocy", "Pilne" w temacie!
Szemek
ostrosłupy - objętość i pole powierzchni
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 12 maja 2008, o 17:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
ostrosłupy - objętość i pole powierzchni
Ostatnio zmieniony 12 maja 2008, o 17:47 przez cortezz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 8 lis 2007, o 16:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
ostrosłupy - objętość i pole powierzchni
ZAD.2
\(\displaystyle{ Pc=Pp+3Pb=\frac{a a}{2}3 \frac{a ^{2}+\sqrt{3} }{4}=\frac{a^{2}}{2}+ \frac{3a ^{2}+3 \sqrt{3} }{4} =\frac{2a^{2}}{4}+ \frac{3a ^{2}+3 \sqrt{3} }{4}=\frac{5a^{2}+3\sqrt{3}}{4}}\)
\(\displaystyle{ Pc=Pp+3Pb=\frac{a a}{2}3 \frac{a ^{2}+\sqrt{3} }{4}=\frac{a^{2}}{2}+ \frac{3a ^{2}+3 \sqrt{3} }{4} =\frac{2a^{2}}{4}+ \frac{3a ^{2}+3 \sqrt{3} }{4}=\frac{5a^{2}+3\sqrt{3}}{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 12 maja 2008, o 17:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
ostrosłupy - objętość i pole powierzchni
Wydaje mi sie ze pola powierzchni bocznych nie są takie same - dwa oparte na przyprostokątnych mają w podstawie a a ten trzeci bok oparty na przeciwprostokątnej leży na \(\displaystyle{ a\sqrt{2}}\)
Czy moje myślenie w tym przypadku jest poprawne?
Apropo tego drugiego zadania to objętość wyszła mi \(\displaystyle{ \frac{ a^{3} \sqrt{2} }{12}}\)
natomiast pole całkowite po skróceniu \(\displaystyle{ a^{2} + \frac{a^{2} \sqrt{3} }{2}}\)
Czy moje myślenie w tym przypadku jest poprawne?
Apropo tego drugiego zadania to objętość wyszła mi \(\displaystyle{ \frac{ a^{3} \sqrt{2} }{12}}\)
natomiast pole całkowite po skróceniu \(\displaystyle{ a^{2} + \frac{a^{2} \sqrt{3} }{2}}\)