Objętość walca wynosi 54 Pi cm3. Wyznacz długość promienia podstawy tego walca tak aby jego pole powierzchni całkowitej było najmniejsze.
oczywiście, można to zrobić w ten sposób, że
\(\displaystyle{ V=\pi r^{2}h=54\pi \\
54=r^{2}h \\ \\
h=\frac{54}{r^{2}} \\
Ppc=2\pi r(r+h)=2\pi (r^{2}+\frac{54}{r})}\)
\(\displaystyle{ 2\pi}\) mnie nie obchodzi, więc minimalizuję
\(\displaystyle{ r^{2}+\frac{54}{r} \\
Ppc'(r)=2r-\frac{54}{r^{2}}=0 \\
r=3}\)
druga pochodna wychodzi \(\displaystyle{ 2+\frac{108}{r^{3}} > 0}\) , więc to minimum
ALE
to powinno być zrobione elementarnie, czyli wg. nowego programu LO, czyli bez pochodnych.
I nie bardzo mam pomysł jak to rozwiązać, istnieje możliwość że nauczyciel myślał że tu będzie się minimalizować parabolę, i po prostu się pomylił dając to... Ale chwilowo załóżmy że tak nie jest. Próbowałem minimalizować też względem h, i podstawiać inne rzeczy za r żeby wyszła przyjemna funkcja, ale nic z tego... Proszę o radę...
Nie wiem, może to bardziej do analizy pasuje...
Zminimalizować pole pow. całkowitej walca - bez pochodnej
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
Zminimalizować pole pow. całkowitej walca - bez pochodnej
jest tak: \(\displaystyle{ r^2+\frac{54}{r}=r^2+\frac{27}{r}+\frac{27}{r}}\) teraz można skorzystać z nierówności między średnimi - to wyrażenie jest \(\displaystyle{ \geq 3\cdot\sqrt[3]{r^2\cdot\frac{27}{r}\cdot\frac{27}{r}}=27}\) i w sytuacji gdy wszystkie trzy składniki są równe zachodzi tu równość. stąd \(\displaystyle{ r^2=\frac{27}{r}}\) i r=3.
ale nie wiem, czy nierówności między średnimi są w programie...
ale nie wiem, czy nierówności między średnimi są w programie...
- mm34639
- Użytkownik
- Posty: 245
- Rejestracja: 28 mar 2005, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 61 razy
Zminimalizować pole pow. całkowitej walca - bez pochodnej
to jest bardzo sprytny pomysł dzięki
chociaż wątpię czy mieli to twierdzenie...
jakby ktoś wpadł jeszcze na coś innego to chętnie wysłucham; )
chociaż wątpię czy mieli to twierdzenie...
jakby ktoś wpadł jeszcze na coś innego to chętnie wysłucham; )
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Zminimalizować pole pow. całkowitej walca - bez pochodnej
Można też badać monotoniczność z definicji:
\(\displaystyle{ f(r) = r^2 + \frac{54}{r} \\
r_2 > r_1 \\
f(r_2) - f(r_1) = r_2^2 + \frac{54}{r_2} - r_1^2 - \frac{54}{r_1} = (r_1 + r_2)(r_2 - r_1) + \frac{54r_1 -54r_2}{r_1r_2} = (r_2 - r_1)\left(r_1 + r_2 - \frac{54}{r_1r_2}\right) = (r_2 - r_1)\frac{r_1^2 r_2 + r_2^2 r_1 - 54}{r_1 r_2} = \frac{r_2 - r_1}{r_1 r_2} \left(r_1^2 r_2 + r_2^3 r_1 - 54\right)}\)
Badamy znak wyrażenia w nawiasie:
\(\displaystyle{ r_1^2 r_2 + r_2^2 r_1 -54 > r_1^3 + r_1^3 - 54 > 0 \\
(r_1 - 3)(r_1^2 + 3r_1 + 9) \\
r_1 > 3}\)
Czyli dla r większych od trzech funkcja jest rosnąca.
\(\displaystyle{ r_1^2 r_2 + r_2^2 r_1 - 54 < r_2^3 + r_2^3 - 54 < 0 \\
r_2 < 3}\)
Czyli dla argumentów mniejszych od trzech maleje. Zatem zdrowy rozsądek mówi nam, że minimum przypada dla 3.
\(\displaystyle{ f(r) = r^2 + \frac{54}{r} \\
r_2 > r_1 \\
f(r_2) - f(r_1) = r_2^2 + \frac{54}{r_2} - r_1^2 - \frac{54}{r_1} = (r_1 + r_2)(r_2 - r_1) + \frac{54r_1 -54r_2}{r_1r_2} = (r_2 - r_1)\left(r_1 + r_2 - \frac{54}{r_1r_2}\right) = (r_2 - r_1)\frac{r_1^2 r_2 + r_2^2 r_1 - 54}{r_1 r_2} = \frac{r_2 - r_1}{r_1 r_2} \left(r_1^2 r_2 + r_2^3 r_1 - 54\right)}\)
Badamy znak wyrażenia w nawiasie:
\(\displaystyle{ r_1^2 r_2 + r_2^2 r_1 -54 > r_1^3 + r_1^3 - 54 > 0 \\
(r_1 - 3)(r_1^2 + 3r_1 + 9) \\
r_1 > 3}\)
Czyli dla r większych od trzech funkcja jest rosnąca.
\(\displaystyle{ r_1^2 r_2 + r_2^2 r_1 - 54 < r_2^3 + r_2^3 - 54 < 0 \\
r_2 < 3}\)
Czyli dla argumentów mniejszych od trzech maleje. Zatem zdrowy rozsądek mówi nam, że minimum przypada dla 3.