graniastoslup o podstawie równolegoloboku

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
abcde
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 11 maja 2008, o 16:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: abcde
Pomógł: 1 raz

graniastoslup o podstawie równolegoloboku

Post autor: abcde »

1. Podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o bokach 6 cm i 8 cm oraz przekątnej długości 12cm. Wysokość ma 5 cm długości. Wyznacz długość przekątnych graniastosłupa.

2.Podstawą graniastosłupa pochyłego jest równoległobok ABCD, w którym |AB|=3 dm, |AD|=7dm i |BD|=6dm. Przekrój AA'C'C o polu 1m^{2} jest prostopadły do płaszczyzny podstawy. Oblicz objętość.

Problem polega na tym, ze nie wiem w jaki sposob obliczyc druga przekątną podstawy:)
ODPOWIEDZ