objetosc stozka. - jedno zadanie
objetosc stozka. - jedno zadanie
Do produkcji "rożków" potrzebne są wafle w ksształcie stożka o tworzącej 12cm i średnicy podstawy 6cm. ile potrzeba dm sześciennych masy lodowej,aby wypełnienić 100 takich rożków?
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
objetosc stozka. - jedno zadanie
Na początek z twierdzenia Pitagorasa obliczamy wysokość(H) \(\displaystyle{ H= \sqrt{12^2-3^2}=3 \sqrt{15}}\)
Później:
\(\displaystyle{ V= \pi r^2 H = 27 \sqrt{15} \pi}\)
Jeżeli mamy napełnić 100 takich rożków to potrzebujemy \(\displaystyle{ 100 27 \sqrt{15} \pi =2700 \sqrt{15} \pi \ [cm]^3 \iff 2,7 \sqrt{15} \pi \ [dm]^3}\) masy
Później:
\(\displaystyle{ V= \pi r^2 H = 27 \sqrt{15} \pi}\)
Jeżeli mamy napełnić 100 takich rożków to potrzebujemy \(\displaystyle{ 100 27 \sqrt{15} \pi =2700 \sqrt{15} \pi \ [cm]^3 \iff 2,7 \sqrt{15} \pi \ [dm]^3}\) masy
objetosc stozka. - jedno zadanie
no ja właśnie tak robie, że liczę z tw. Pitagorasa, ale ciągle wychodzi mi inny-zły wynik... i Tobie chyba też wyszedł jakiś zły, bo w pordręczniku mam podaną odpowiedź: 10,9 dm sześciennego...