1. Tworzaca stozka o dlugosci 6\(\displaystyle{ \sqrt{6}}\) jest nachylona do podstawy pod katem 45*. Oblicz objetosc stozka.
b) Tworzaca stozka ma dlugosc 20, a kat rozwarcia stozka ma miare 120*. Oblicz objetosc stozka.
2. Objetosc stozka o wysokosci 10 cm wynosi 120Pi cm3. Oblicz dlugosc promienia stozka.
3. Pole powierzchni calkowitej stozka wynosi 80Pi. Promien podstawy stozka ma dlugosc 4. Oblicz dlugosc tworzacej tego stozka
Prosze o pomoc, interesują mnie dokladne rozwiazania
Serdecznie dziekuje i pozdrawiam
zadania. stozek
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 29 kwie 2008, o 08:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 4 razy
zadania. stozek
2. \(\displaystyle{ P= \frac{1}{3} \pi r^{2} h}\)
podstawiamy dane i mamy
\(\displaystyle{ 120\pi= \frac{1}{3} \pi r^{2} 10}\)
\(\displaystyle{ r^{2} = 36}\)
\(\displaystyle{ r=6}\)
podstawiamy dane i mamy
\(\displaystyle{ 120\pi= \frac{1}{3} \pi r^{2} 10}\)
\(\displaystyle{ r^{2} = 36}\)
\(\displaystyle{ r=6}\)