Trapez równoramienny
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 28 kwie 2008, o 09:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
Trapez równoramienny
Wał ochronny ma przekrój w kształcie trapezu równoramiennego, którego górna podstawa jest równa 5 m, a ramiona o długości 6 m są nachylone do poziomu pod kątem 60 stopni. Oblicz dolną szerokość wału. Ile m\(\displaystyle{ ^{3}}\) ziemi potrzeba do usypania takiego wału o długości 1 km?
-
- Użytkownik
- Posty: 267
- Rejestracja: 22 sty 2008, o 14:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 76 razy
Trapez równoramienny
Dane:
górna podstawa \(\displaystyle{ a=5m}\)
ramię \(\displaystyle{ c=6m}\)
kąt nachylenia ramion \(\displaystyle{ \alpha=60 ^{o}}\)
Szukana:
dolna podstawa \(\displaystyle{ b=a+2x}\) gdzie x to odcinek odcięty na dolnej podstawie przez wysokość poprowadzoną z górnych wierzchołków trapezu na dolną podstawę.
\(\displaystyle{ \frac{x}{c} =cos 60 ^{o}= \frac{1}{2}}\)
obliczasz \(\displaystyle{ x}\) i potem \(\displaystyle{ b}\) i gotowe
[ Dodano: 6 Maj 2008, 09:39 ]
By obliczyć jego objętość potrzebujemy znać pole podstawy czyli trapezu:
\(\displaystyle{ V= P _{p} H}\)
\(\displaystyle{ P _{p} = \frac{a+b}{2} h}\)
gdzie \(\displaystyle{ h}\) - wysokość trapezu obliczamy:
\(\displaystyle{ \frac{h}{c}=sin 60 ^{o} = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
zatem \(\displaystyle{ h=c\frac{ \sqrt{3} }{2}=3 \sqrt{3}}\)
i mamy wsio by obliczyć co trzeba
górna podstawa \(\displaystyle{ a=5m}\)
ramię \(\displaystyle{ c=6m}\)
kąt nachylenia ramion \(\displaystyle{ \alpha=60 ^{o}}\)
Szukana:
dolna podstawa \(\displaystyle{ b=a+2x}\) gdzie x to odcinek odcięty na dolnej podstawie przez wysokość poprowadzoną z górnych wierzchołków trapezu na dolną podstawę.
\(\displaystyle{ \frac{x}{c} =cos 60 ^{o}= \frac{1}{2}}\)
obliczasz \(\displaystyle{ x}\) i potem \(\displaystyle{ b}\) i gotowe
[ Dodano: 6 Maj 2008, 09:39 ]
Wał ten to graniastosłup o podstawie podanego trapezu i wysokości \(\displaystyle{ H=1km=1 000m}\)jamajczyk pisze:Ile \(\displaystyle{ m ^{3}}\) ziemi potrzeba do usypania takiego wału o długości 1 km?
By obliczyć jego objętość potrzebujemy znać pole podstawy czyli trapezu:
\(\displaystyle{ V= P _{p} H}\)
\(\displaystyle{ P _{p} = \frac{a+b}{2} h}\)
gdzie \(\displaystyle{ h}\) - wysokość trapezu obliczamy:
\(\displaystyle{ \frac{h}{c}=sin 60 ^{o} = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
zatem \(\displaystyle{ h=c\frac{ \sqrt{3} }{2}=3 \sqrt{3}}\)
i mamy wsio by obliczyć co trzeba