Ile potrzeba folii ?

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
inco
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 24 wrz 2007, o 17:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Ile potrzeba folii ?

Post autor: inco »

Pan Bogdan chce przykryć namiotem foliowym fragment dzialki w ksztalcie prostokata o wymiarach 4m x 5m. Przekroj namiotu bedzie mial ksztalt polokregu. Ile co najmniej folii musi kupic pan Bogdan aby pokryc namiot ? (Tylna i przednia sciana takze maja byc przykryte folia.)


Prosze o pomoc przy rozwiazaniu
Pozdrawiam
lorakesz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 669
Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 198 razy

Ile potrzeba folii ?

Post autor: lorakesz »

inco pisze:Pan Bogdan chce przykryć namiotem foliowym fragment dzialki w ksztalcie prostokata o wymiarach 4m x 5m. Przekroj namiotu bedzie mial ksztalt polokregu. Ile co najmniej folii musi kupic pan Bogdan aby pokryc namiot ? (Tylna i przednia sciana takze maja byc przykryte folia.)
\(\displaystyle{ 2r=4m\\
r=2m\\
H=5m\\
\pi 3,14\\
P_b=\frac{1}{2}\cdot 2\pi r H\\
P_b=10\pi m^2\\
P_p=2\cdot \frac{1}{2}\pi r^2\\
P_p=4\pi m^2\\
\\
P=10\pi+4\pi\\
P=43,96 m^2}\)
ODPOWIEDZ