Długość odcinków podzielonych przez wysokość
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 22 mar 2008, o 01:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 11 razy
Długość odcinków podzielonych przez wysokość
w Trojkacie prostkkatnym o bokach 9, 12, 15 poprowadzono wysokosc z wierzcholka kata prostego. oblicz długosc odcinkow na jakie dzieli ta wysokosc przeciprostokatna.
Ostatnio zmieniony 5 maja 2008, o 20:12 przez mrufka15, łącznie zmieniany 1 raz.
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
Długość odcinków podzielonych przez wysokość
Zrób ładny rysunek. Zauważ istnienie trójkątów podobnych i ... rozwiąż odpowiednie proporcje
\(\displaystyle{ {x\over9}={9\over 15}\wedge {y\over 12}={12\over 15}}\)
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ {x\over9}={9\over 15}\wedge {y\over 12}={12\over 15}}\)
Pozdrawiam