Graniastosłup Prawidłowy Trójkątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
level
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 6 maja 2007, o 18:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 4 razy

Graniastosłup Prawidłowy Trójkątny

Post autor: level »

Witam!
Mam za zadanie uzupełnić tabelkę, w której jest podana długość krawędzi bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, która jest równa 3cm i pole powierzchni bocznej: \(\displaystyle{ 27cm^{2}}\). Z tych danych mam wyliczyć długość krawędzi podstawy, pole podstawy i pole pow. całkowitej. Wyszło mi, że dł. kraw. podstawy ma 3cm, pole podstawy \(\displaystyle{ \frac{9 \sqrt{3} }{4} cm^{2}}\) a pole pow. całkowitej \(\displaystyle{ \frac{9 \sqrt{3} }{2}+27cm ^{2}}\). I mam troche wątpliwości co do tych wyników. Jeżeli jest źle to prosiłbym, aby ktoś napisał jak powinno być prawidłowo. Aha i czy pole pow. całkowitej można zapisać w ten sposób: \(\displaystyle{ 9( \frac{ \sqrt{3} }{2}+3)}\) ?
Z góry dzięki za pomoc
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Viathor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 336
Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 96 razy

Graniastosłup Prawidłowy Trójkątny

Post autor: Viathor »

Dobrze jest a zapisać można jak najbardziej

pozdrawiam
ODPOWIEDZ