Płaszczyzny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
DVKwodzu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 26 kwie 2008, o 11:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: olesno
Podziękował: 16 razy

Płaszczyzny

Post autor: DVKwodzu »

Ile punktów spólnych mogą mieć trzy płaszczyszzny. Odpwoiedź uzasadnij
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Płaszczyzny

Post autor: Crizz »

Układ równań \(\displaystyle{ \begin{cases} a_{1}x+b_{1}y+c_{1}z+d_{1}=0 \\ a_{2}x+b_{2}y+c_{2}z+d_{2}=0 \\ a_{3}x+b_{3}y+c_{3}z+d_{3}=0 \end{cases}}\) albo jest sprzeczny, albo ma jedno rozwiązanie, albo ma nieskończenie wiele rozwiązań. Zatem trzy płaszczyzny są rozłączne, mają jeden punkt wspólny lub mają ich nieskończenie wiele.
ODPOWIEDZ