Wyznaczyć objętość i pole powierzchni postałej bryły

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
DVKwodzu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 26 kwie 2008, o 11:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: olesno
Podziękował: 16 razy

Wyznaczyć objętość i pole powierzchni postałej bryły

Post autor: DVKwodzu »

Trójkąt równoboczny o boku a obraca się dookoła jednego z boków. Wyznacz objętość i pole powierzchni powstałej bryły obrotowej.
Awatar użytkownika
doliva
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 156
Rejestracja: 19 kwie 2006, o 19:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 33 razy

Wyznaczyć objętość i pole powierzchni postałej bryły

Post autor: doliva »

Powstaną dwa stożki o wysokości równej \(\displaystyle{ \frac{1}{2} a}\), tworzącej równej \(\displaystyle{ a}\) i promieniu podstawy równym \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
DVKwodzu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 26 kwie 2008, o 11:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: olesno
Podziękował: 16 razy

Wyznaczyć objętość i pole powierzchni postałej bryły

Post autor: DVKwodzu »

Teraz z tych danych co mi podałaś to mogę obliczyć to zadania ?
Awatar użytkownika
doliva
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 156
Rejestracja: 19 kwie 2006, o 19:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 33 razy

Wyznaczyć objętość i pole powierzchni postałej bryły

Post autor: doliva »

Tak, wystarczy podstawić do odpowiednich wzorów.
ODPOWIEDZ