Zadania na pole pow. ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
delight55
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 15 gru 2007, o 17:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 7 razy

Zadania na pole pow. ostrosłupa

Post autor: delight55 »

Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa, którego podstawą jest kwadrat o polu 49 cm2,
a wys. ściany bocznej jest o 3cm dłuższa od krawędzi podstawy.

Kąt nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego do płaszczyzny podstawy ma miarę 60 stopni, a krawędź podstawy jest równa 6,6cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa z dokładnością do 1cm kwadratowego.
Awatar użytkownika
Viathor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 336
Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 96 razy

Zadania na pole pow. ostrosłupa

Post autor: Viathor »

1.
\(\displaystyle{ P=a^2 a=7\\ h=a+3=10}\)
\(\displaystyle{ Pc=a^2+4* \frac{1}{2}*a*h}\)
ODPOWIEDZ