Dany jest graniastosłup prawidłowy czworokątny. oraz jego przekątna p i przekontna boku tego graniastosłupa d. oblicz objętość
dzięki
objetośc graniastosłupa
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
objetośc graniastosłupa
Jeżeli się nie pomyliłem w rachunkach to;
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2+H^2=d^2 \\ H^2+(a \sqrt{2})^2=p^2 \end{cases} \iff \begin{cases} a^2= p^2-d^2 \\ H= \sqrt{ 2d^2+p^2 } \end{cases}}\)
A teraz tylko do wzoru
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2+H^2=d^2 \\ H^2+(a \sqrt{2})^2=p^2 \end{cases} \iff \begin{cases} a^2= p^2-d^2 \\ H= \sqrt{ 2d^2+p^2 } \end{cases}}\)
A teraz tylko do wzoru