Obliczyć objętość i pole powierzchni bryły obrotowej.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
kamiloski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 20 lut 2008, o 19:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z nikąd
Podziękował: 1 raz

Obliczyć objętość i pole powierzchni bryły obrotowej.

Post autor: kamiloski »

Kwadrat o boku 6 cm obraca się wokół swojej przekątnej tworząc bryłę obrotową. Oblicz jej objętość i pole powierzchni.
Awatar użytkownika
nico89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 20 mar 2006, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole Lub.
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 7 razy

Obliczyć objętość i pole powierzchni bryły obrotowej.

Post autor: nico89 »

Powstałą figurą sa 2 stożki styczne podstawami. Podstawą kazdego z nich jest koło o promieniu równym połowie przekątnej, a tworzacą jest bok kwadratu.
\(\displaystyle{ d=6 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ V=2* \frac{1}{3} \pi*(3 \sqrt{2})^{2}*3 \sqrt{2}}\)

Jeśli chodzi o pole to podstaw oczywiście nie liczymy. Zatem pole wyniesie:
\(\displaystyle{ S=2* \pi rl= 2\pi *3 \sqrt{2}*6}\)
ODPOWIEDZ