Stożek podzielony na 3 czesci...

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
arekma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 22 sty 2008, o 15:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraśnik
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 2 razy

Stożek podzielony na 3 czesci...

Post autor: arekma »

Wysokosc stozka podzielono na trzy rowne odcinki i przez punkty podzialu poprowadzono plaszczyzny rownolegle do podstawy. Oblicz stosunek objetosci powstalych bryl.
zajec6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 19 kwie 2008, o 10:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 6 razy

Stożek podzielony na 3 czesci...

Post autor: zajec6 »

Płaszczyzny dzielą ten stożek na stożek mały, stożek średni, i stożek wyjściowy. Wiemy, że płaszczyzny są równoległe do podstawy stożka, dlatego kolejno powstałe stożki są do siebie podobne/

Powstał najmniejszy stożek (górny), którego wysokość wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{3}H}\), zatem skala podobieństwa małego stożka do stożka wyjściowego to \(\displaystyle{ k= \frac{1}{3}}\), a więc objętości są do siebie podobne w skali \(\displaystyle{ k_1^3= \frac{1}{27}}\)

Analogicznie wyliczamy, że objętość stożka średniego do objętości stożka wyjściowego jest w skali \(\displaystyle{ k_2^3= \frac{8}{27}}\)

\(\displaystyle{ V_{maly}= \frac{1}{27}V_{wyjsciowy}}\)

\(\displaystyle{ V_{sredni}= \frac{8}{27}V_{wyjsciowy}}\)


Teraz aby obliczyć stosunek brył które powstały po przedzieleniu stożka płaszczyznami wyliczamy odejmując odpowiednie objętości wcześniej przeliczonych stożków:

\(\displaystyle{ V_{b. gorna}=V_{maly}= \frac{1}{27}V_{wyjsciowy}}\)

\(\displaystyle{ V_{b. srodkowa}=V_{sredni}-V_{maly}=\frac{7}{27}V_{wyjsciowy}}\)

\(\displaystyle{ V_{b. dolna}=V_{wyjsciowy}- V_{sredni}=\frac{19}{27}V_{wyjsciowy}}\)

Stosunki poszczególnych brył to wyliczysz juz sobie te, które potrzebujesz

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ