pole przekroju stożka
pole przekroju stożka
Stożek o promieniu podstawy długości R przecięto płaszczyzną równoległą do podstawy. Stosunek odległości tej płaszczyzny do jej odległości od podstawy jest równy m:n . Oblicz pole otrzymanego przekroju.
-
- Użytkownik
- Posty: 760
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Lublina
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 177 razy
pole przekroju stożka
...stosunek odległości tej płaszczyzny do jej odległości od podstawy jest równy m:n... Chyba czegoś brakuje...Domyślam się, że chodzi o stosunek odległości tej plaszczyzny od wierzchołka tego stożka.
Korzystając z twierdzenia Talesa otrzymujesz taką proporcję:
\(\displaystyle{ \frac{m}{r}=\frac{m+n}{R} r=\frac{mR}{m+n}}\)
Korzystając z twierdzenia Talesa otrzymujesz taką proporcję:
\(\displaystyle{ \frac{m}{r}=\frac{m+n}{R} r=\frac{mR}{m+n}}\)
pole przekroju stożka
wiem, że dziwnie to brzmi ale tak mam w zbiorze... kompletnie nie wiem o co chodzi w tym zadaniu:(