Objętosc ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
piotras19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 26 mar 2008, o 10:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

Objętosc ostrosłupa

Post autor: piotras19 »

Podstawą ostrosłupa jest romb o boku długości 18. Każda ze scian bocznych tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 45 stopni. Pole powierzchni bocznej ostrosłupa jest równe 432. Oblicz objętośc ostrosłupa. Z gory dzieki.
MagdaW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 760
Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Lublina
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 177 razy

Objętosc ostrosłupa

Post autor: MagdaW »

Nie jestem pewna, ale mi wyszło 864. Wysokość ściany bocznej to przeciwprostokątna trójkąta równoramiennego, którego bokiem będzie wysokość ostrsłupa. Pole postawy wynosi \(\displaystyle{ 216 \sqrt{2}}\), a wysokość \(\displaystyle{ 6 \sqrt{2}}\).
ania555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 255
Rejestracja: 4 lut 2009, o 09:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 96 razy

Objętosc ostrosłupa

Post autor: ania555 »

A jak obliczyłaś pole podstawy, że wyszło 216\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) ???
ODPOWIEDZ