objętość ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 20 kwie 2008, o 18:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zawiercie
objętość ostrosłupa
krawędź boczna ostrosłupa czworokątnego ma długość 6 i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30˚. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
- Viathor
- Użytkownik
- Posty: 336
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 96 razy
objętość ostrosłupa
Sprawdź jeszcze raz treść zadania. Jeśli to ostrosłup prawidłowy czworokątny to wystarczy przy pomocy funkcji tryg kąta \(\displaystyle{ 30^o}\)
\(\displaystyle{ cos30^o= \frac{\frac{a \sqrt{2}}{2} }{6}}\)
\(\displaystyle{ sin30^o = \frac{H}{6}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} a^2*H}\)
\(\displaystyle{ cos30^o= \frac{\frac{a \sqrt{2}}{2} }{6}}\)
\(\displaystyle{ sin30^o = \frac{H}{6}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} a^2*H}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 20 kwie 2008, o 18:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zawiercie
objętość ostrosłupa
w treści zadania pisze tylko ze to ostrosłup czworokątny, właśnie tez miałam z tym problem