pole powierzchni walca

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
piotrekkazek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 13 mar 2008, o 15:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Blizne
Podziękował: 19 razy

pole powierzchni walca

Post autor: piotrekkazek »

Puszka na konserwy ma kształt walca. Jaką wysokość i jaki promień podstawy powinna mieć puszka, aby przy objętości puszki \(\displaystyle{ 250cm^{3}}\) zużyć jak najmniej materiału na jej wykonanie.
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

pole powierzchni walca

Post autor: Sylwek »

\(\displaystyle{ V=\pi r^2 h=250 \\ h=\frac{250}{\pi r^2} \\ P_c=2 \pi r^2 + 2 \pi r h=2 \pi r^2 + \frac{500}{r}=f(r)}\)

Liczysz \(\displaystyle{ f'(r)}\) i przyrównujesz ją do zera - w ten sposób szukasz minimum lokalnego tej funkcji (pamiętaj, że \(\displaystyle{ r>0}\)).
ODPOWIEDZ