Graniastosłup opisany na kuli

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Graniastosłup opisany na kuli

Post autor: Tristan »

Graniastosłup prawidłowy trójkątny opisany jest na kuli o promieniu R. Oblicz promień kuli opisanej na tym graniastosłupie.

Na początku miałem pomysł, by z przekroju tego graniastosłupia wziąć trójkąt w którym wpisane byłoby koło wielkie tej kuli i opisane koło wielkie tej drugiej, ale później zauważyłem, że koło wielkie tej drugiej nie będzie "dotykało" czubków tego trójkąta.
Proszę o jakieś wskazówki.
W_Zygmunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 53 razy

Graniastosłup opisany na kuli

Post autor: W_Zygmunt »

Mam nadzieję, że rysunek wiele wyjaśni.

Okrąg kuli wpisanej jest styczny do dwóch boków \(\displaystyle{ \bigtriangleup BED}\)
Promień kuli opisanej jest równy h-r.
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Graniastosłup opisany na kuli

Post autor: Tristan »

Hmm... ja jednak nie rozumiem, bo chodziło mi o graniastosłup a nie o ostrosłup. Jeśli jednak na rysunku miał być ten ostrosłup, to nadal nie rozumiem:)
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2005, o 19:43 przez Tristan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 811
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

Graniastosłup opisany na kuli

Post autor: olazola »

peretfe, czy istnieją dla Ciebie jakiekolwiek reguły ortograficzne?
W_Zygmunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 53 razy

Graniastosłup opisany na kuli

Post autor: W_Zygmunt »

Przepraszam, to tak jak się przeczyta, a po jakimś czasie robi na pamięć.

Mam nadzieję, że to wyjaśni :
\(\displaystyle{ r\,=\,\frac{1}{3}\cdot h}\)
\(\displaystyle{ R^{2} \,=\, (2\cdot r)^{2} + r^{2}}\)

A w przypadku ostrosłupa należy rozważyć trójkąt BAD, w którym jeden bok ma długość a, pozostałe w.
(\(\displaystyle{ w\,=\,\frac{\sqrt{3}}{2}\cdot a}\)).
Okrąg (mały) jest styczny do dwóch krótszych boków, a środek leży na przecięciu wysokości.
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2005, o 01:04 przez W_Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Graniastosłup opisany na kuli

Post autor: Tristan »

Potrwało to kilka minut, zanim znalazłem zielony odc.OE czyli R, a kolejnych kilka zanim zrozumiałem tą drugą linijkę, bo na początku nie potafiłem zrozumieć, czemu tak, a nie inaczej:). To zadanie na poziomie podst. na maturze... i nie widzę siebie, jeśli się podobne trafi na prawdziwej... tak czy inaczej ten przykład będę pamiętał już długo:) Dzięki!
Aram
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 292
Rejestracja: 19 lut 2005, o 13:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sochaczew
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 9 razy

Graniastosłup opisany na kuli

Post autor: Aram »

W_ZYGMUNT: co do Twojego 1 postu w tym temacie, w jaki sposob dedukujesz ze srodek kuli opisanej na tamtym ostroslupie bedzie spelniala zaleznosc h-r ?
W_Zygmunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 53 razy

Graniastosłup opisany na kuli

Post autor: W_Zygmunt »

Jak się rozrysuje przekrój, to wygląda tak:

r - to odległość od środka do ściany,
R- to odległość do wierzchołka.
Aram
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 292
Rejestracja: 19 lut 2005, o 13:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sochaczew
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 9 razy

Graniastosłup opisany na kuli

Post autor: Aram »

ale chodzi mi o to jaka masz pewnosc ze kula opisana na tym ostroslupie bedzie miala w tym samym punktcie srodek co kula wpisana w ten ostroslup
W_Zygmunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 53 razy

Graniastosłup opisany na kuli

Post autor: W_Zygmunt »

Założyłem, że wszystkie boki są równe( przecież temat nie był sprecyzowany).
Masz rację, w przypadku gdy ten ostrosłup nie był czworościanem, środki by się nie pokryły.
Ale wtedy musiały by być jakieś dodatkowe dane.
ODPOWIEDZ