Oblicz objętość walca

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
manio777444
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 2 gru 2007, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 12 razy

Oblicz objętość walca

Post autor: manio777444 »

Pole powierzchni całkowitej walca est równe 30pi cm2,a promień podstawy jest pięć razy krótszy od wysokości walca.Oblicz objętość walca

POMoożcie z góry dzięki
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

Oblicz objętość walca

Post autor: blost »

\(\displaystyle{ \begin{cases} 2\Pi r ^{2} +2\Pi r H = 30\Pi \\ H=5r \end{cases}}\)
lorakesz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 669
Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 198 razy

Oblicz objętość walca

Post autor: lorakesz »

manio777444 pisze:Pole powierzchni całkowitej walca est równe \(\displaystyle{ 30\pi cm^2}\),a promień podstawy jest pięć razy krótszy od wysokości walca.Oblicz objętość walca
\(\displaystyle{ 5r=H\\
P_c=30\pi cm^2\\
V=?\\
\\
P_c=2\pi r^2+2\pi rH\\
P_c=2\pi r^2+10\pi r^2\\
P_c=12\pi r^2\\
30\pi=12\pi r^2\\
r=\sqrt{\frac{5}{2}}\\
r=\frac{\sqrt{10}}{2}}\)
ODPOWIEDZ