pole, objętośc graniastosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Paatyczak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 6 wrz 2007, o 22:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zduńska Wola
Podziękował: 58 razy

pole, objętośc graniastosłupa

Post autor: Paatyczak »

Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej oraz pole powierzchni bocznej graniastosłupa prostego, którego podstawą jest trójkąt prostokątny a przekątne ścian bocznych są równe 4cm, 5cm, 6cm.

PROSZĘ O POMOC


blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

pole, objętośc graniastosłupa

Post autor: blost »

\(\displaystyle{ \begin{cases} 4 ^{2} -a ^{2}=h ^{2} \\ 5 ^{2} -b ^{2}=h ^{2} \\ 6 ^{2} -a ^{2}=h ^{2} \\ a ^{2} + b ^{2}=c ^{2} \end{cases}}\)
z pierwszych 3 równań wyznacz kwadraty długości boków i podstaw do czwartego powinnas wysokość obliczyć. potem już tylko podstawiasz
ODPOWIEDZ