Stożek o promieniu podstawy 5cm i kula o takim samym promieniu mają równe objętości .Oblicz pole powierzchni bocznej stożka
POMOCY Z GóRY DZIęKI
Oblicz pole powierzchni bocznej stożka
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 2 gru 2007, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 12 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 5 lut 2008, o 20:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 8 razy
Oblicz pole powierzchni bocznej stożka
Objetość kuli \(\displaystyle{ V _{k} = \frac{4}{3} \pi r ^{3} = \frac{500}{3} \pi}\)
Objetość stożka \(\displaystyle{ V _{k} =V _{s} = \frac{500}{3} \pi= \frac{1}{3} \pi r ^{2} h}\)
\(\displaystyle{ h=20}\)
\(\displaystyle{ l= \sqrt{ h^{2}+r ^{2} } =5 \sqrt{17}}\)
Pole powierzchni \(\displaystyle{ P _{p} =\pi r(r+l)=5 \pi(5+5 \sqrt{17}=25 \pi(1+ \sqrt{17}}\)
Objetość stożka \(\displaystyle{ V _{k} =V _{s} = \frac{500}{3} \pi= \frac{1}{3} \pi r ^{2} h}\)
\(\displaystyle{ h=20}\)
\(\displaystyle{ l= \sqrt{ h^{2}+r ^{2} } =5 \sqrt{17}}\)
Pole powierzchni \(\displaystyle{ P _{p} =\pi r(r+l)=5 \pi(5+5 \sqrt{17}=25 \pi(1+ \sqrt{17}}\)