stożek
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 20:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
stożek
Wysokość stożka równa się 8cm. Stosunek długości pola powierzchni bocznej do pola podstawy jest równy 5:3. Oblicz pole powierzchni bocznej stożka.
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
stożek
\(\displaystyle{ \frac{5}{3}= \frac{\Pi rl}{\Pi r ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{5}{3}= \frac{l}{r}}\)
tw. pitagorasa
\(\displaystyle{ x=2}\)
\(\displaystyle{ r=6}\)
\(\displaystyle{ l=10}\)
\(\displaystyle{ Pb=60 \Pi}\)
\(\displaystyle{ \frac{5}{3}= \frac{l}{r}}\)
tw. pitagorasa
\(\displaystyle{ x=2}\)
\(\displaystyle{ r=6}\)
\(\displaystyle{ l=10}\)
\(\displaystyle{ Pb=60 \Pi}\)