Objetosc graniastoslupa.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
kamil4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 22 paź 2007, o 20:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lbn
Podziękował: 1 raz

Objetosc graniastoslupa.

Post autor: kamil4 »

W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym poprowadzono płaszczyznę \(\displaystyle{ \pi}\)
wyznaczoną przez wysokość dolnej podstawy i ten z wierzchołków górnej
podstawy, że płaszczyzna \(\displaystyle{ \pi}\) z płaszczyzną podstawy graniastosłupa tworzy
kąt o mierze \(\displaystyle{ \alpha 90^{\circ}}\). Pole przekroju graniastosłupa wyznaczonego przez
płaszczyznę \(\displaystyle{ \pi}\) jest równe \(\displaystyle{ S}\). Oblicz objętość graniastosłupa.
ODPOWIEDZ