Czworościan i kula.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
zuababa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 24 mar 2008, o 13:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z nienacka
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 3 razy

Czworościan i kula.

Post autor: zuababa »

Czworościan ma pięć krawędzi jednakowych długości i jedną dwukrotnie krótszą od pozostałych. Obliczyć stosunek długości promienia kuli opisanej na tym czworościanie do długości najkrótszej krawędzi.

I od razu podam odpowiedź : \(\displaystyle{ \frac{R}{a} = \sqrt{ \frac{15}{11} }}\) cobyście byli pewni Waszego rozumowania.

Bardzo mnie interesuje jak to zadanie ugryźć, nie umiem znaleźć na niego haczyka:-/

Czekam na wszelką pomoc!
ODPOWIEDZ