Kula

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
dziedzic_omg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 17 lut 2008, o 23:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czyzew
Podziękował: 3 razy

Kula

Post autor: dziedzic_omg »

W fabryce szkła produkuje się kulki szklane o promieniu 5 cm. Do wysyłki będą one pakowane po 4 sztuki w sztywne pudełko w kształcie walca, ktorego wysokość wynosi 10 cm a srednica 24 cm. Czy dobrze została dobrana średnica tych pudełek???? Prosze o pomoc )))
ogre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 277
Rejestracja: 15 kwie 2008, o 22:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Imperium Romanum
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 15 razy

Kula

Post autor: ogre »

To jest latwe... wystarczy znac wzory z walcem i kula zwiazane. Zadna filozofia, naprawde nie mozesz sobie z tym poradzic?
C3biX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 17 kwie 2008, o 00:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Hajnówka
Pomógł: 1 raz

Kula

Post autor: C3biX »

Wzór na pole powierzchni kuli wynosi \(\displaystyle{ 4 r ^2}\) w Twoim przypadku r=5, a na walec to nie pamiętam czy to będzie:

-Wzór na pole powierzchni całkowitej walca:
\(\displaystyle{ 2 r (r+h)}\)

-Wzór na objętość walca:
\(\displaystyle{ V= r ^2 h}\)

a tutaj Twoje r=12, a h=10

i wystarczy ze liczysz pole kuli i mnożysz przez 4 i liczysz nie wiem którym wzorem walec i sprawdzasz czy się zmieszczą 4 kule
robert9000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1420
Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 411 razy

Kula

Post autor: robert9000 »

\(\displaystyle{ \pi}\)

Kod: Zaznacz cały

 [tex] pi [/tex] 
ODPOWIEDZ