Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jeżeli jego pole powierzchni całkowitej wynosi 350cm kwadratowych. a krawędź boczna jest trzy razy dłuższa od krawędzi podstawy.
Dzięki z góry za pomoc.
"Prosze o szybką pomoc. Zdanie z objętości" - chcesz pomocy To rób tak, żeby ją najszybciej otrzymać. Zakładanie wątku w złym dziale i "taki" temat mogą raczej spowolnić rozwiązanie...
Widzisz ogłoszenie u góry -> Nie stosuj słów typu "Pomocy", "Pilne" w temacie!
Poza tym - zajrzyj do regulaminu.
Szemek
oblicz objętość graniastosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 7 kwie 2008, o 18:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dębinki
oblicz objętość graniastosłupa
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2008, o 17:29 przez Tweety_540, łącznie zmieniany 1 raz.
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
oblicz objętość graniastosłupa
\(\displaystyle{ P_b=2a^2+4ab=2a(a+2b)}\)
\(\displaystyle{ b=3a}\)
zatem:
\(\displaystyle{ P_b=2a(a+2 \cdot 3a)}\)
\(\displaystyle{ P_b=14a^2}\)
\(\displaystyle{ 350=14a^2}\)
\(\displaystyle{ a^2=25}\)
\(\displaystyle{ a^2=25 \wedge a>0 a=5}\)
\(\displaystyle{ V=a^2b}\)
\(\displaystyle{ V=3a^3}\)
\(\displaystyle{ V=3 5^3=375}\)
\(\displaystyle{ b=3a}\)
zatem:
\(\displaystyle{ P_b=2a(a+2 \cdot 3a)}\)
\(\displaystyle{ P_b=14a^2}\)
\(\displaystyle{ 350=14a^2}\)
\(\displaystyle{ a^2=25}\)
\(\displaystyle{ a^2=25 \wedge a>0 a=5}\)
\(\displaystyle{ V=a^2b}\)
\(\displaystyle{ V=3a^3}\)
\(\displaystyle{ V=3 5^3=375}\)